Material och skyddsklasser

Skyddsklasser för skyddshandskar för uniformspersonal brukar räknas i tålighetsgrad från 1 till 5.

1 är den lägsta tålighetsgraden mot exempel skärskador medans 5 är den högsta tåligheten mot skärskador.

Skyddshandskarna brukar testas enligt teststandarden EN388 (Europa Standard). Detta brukar göras av tillverkaren eller grossisten. Exemplet nedan är tagen från testresultaten för denna standard för handsken Knivhandskar med Spectra och skyddsnivå 5 av 5:

Skärmotstånd: Kategori 5
Rivstyrka: Kategori 4
Punktering: Kategori 2
Nötningsmotstånd: Kategori 2

Tillverkningsmaterial för skyddshandskar för uniformspersonal brukar bestå av ett yttre material av läder eller neopren. Neopren används i handskar som skall vara vattenavvisande.

Det snittskyddande materialet i handskarna brukar bestå ev Kevlar, Spectra eller Dyneema där Kevlar och Spectra är det vanligaste materialet.

Kevlar: Kevlar uppfanns 1965 av företaget DuPont ® men blev riktigt känt på 1970-talet. Det är fem gånger vikttåligare än stål och väger väldigt lite. Kevlar används till skyddshandskar och skyddsvästar samt andra områden.

Spectra: Spectra ® fiber är en av världens starkaste och lättaste fibrer. En ljus vit polyeten som pund-för pund är femton gånger starkare än stål och mer hållbart än polyester. Det har en särskild styrka som är 40 procent större än aramid fiber.

Dyneema: Dyneema ® är ett UHMWPE (ultrahög molekylär vikt Polyeten) fiber utvecklats av DSM i Nederländerna drygt 20 år sedan.

High Strength: På en viktförhållandet är Dyneema ® 15 gånger starkare än stål. Ljus Vikt: Styrka för styrka, är Dyneema ® 8 gånger lättare än stål. Dyneema ® har också en specifik vikt av 0,97 vilket betyder att den flyter i vatten. Vattentät: Dyneema ® är vattenavvisande och inte absorberar vatten, vilket betyder att det fortfarande är ljus vid arbete i våta förhållanden och är det också mer varaktiga. UV-tålig: Dyneema ® har mycket god motståndskraft mot foto nedbrytning, behåller sin prestanda när den utsätts för UV-ljus